Thursday, March 17, 2005
Mawaddah


Assalamu'alaikum warahmatullah ...

Setinggi2 kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi ,selawat salam buat junjungan mulia Baginda Nabi s.a.w. serta doa kesejahteraan buat umat muslimin seluruhnya,agar dalam limpahan rahmat dan barakah-Nya.

baru balik dari Batu Burok ngan my sis...uh,lama dah x pergi tengok2 dah ader banyak perubahan...hmm,kerajaan banyak duit,leh ar wat sume tu..ehehe..
kat sana rupa2nya ada pameran ke expo,ntah r..yang pasal dadah tu,tajuknye 6 jahanam kalau tak silap ana laa...urm,mujur tak ramai mane orang,kalau tak malas nak pergi jenguk kat situ..huhu..

konsert ..?oo,persembahan artis rupanya..
pergi2 je nampak la dari jauh n sayup2 dengar ada orang yang nyanyi kat stage..aisehh,artis mane pulak la yang datang sini ning..jangan penyanyi2 yang ntah apa2 sudah...huhu.
aaa....!!group ni ....

MAWADDAH ...



pernah dengar kan nama group ni...antara group nasyid muslimah yang leh kate femes jugak laa..selalu wat show n masuk paper..wahh,pergi kat BB tu hebat jugak show dioghang tu..tapi maklum la kan,waktu pagi ,tak ramai orang la(pasal tak tau...) ..diri ni pun buat2 lah tengok n dengar dioghang dari kejauhan...eceshh,pasal x best la pulak tengok group ni nyanyi ..cam ader x kena je..baik tengok pameran leh gak ilmu...hehhehe..

urm,tapi rasanya nak jugak citer pasal group ni..tentu rasa pelik kan ngan group ni..pasal jarang munsyeed dari kalangan muslimah boleh maintain lama dalam indsutri nasyid ni..selalunya jarang dapat sambutan(bagi ana lerr..) tapi lain la pulak ngan Mawaddah ni..setakat ni dah terbitkan 15 album !! tak ke hebat tuu sheikh...!

urm..sapa2 yang kenal lama ngan group mawaddah ni mungkin dah x heran..pasal kalu selidik latarbelakang group ni,memang taraf dioghang la terbit album sebanyak tu..siap ader syarikat sendiri,food court ,akademi sendiri,jualan laa...kiranya stabil la dioghang punye company..dan satu lagi,group ni ada kaitan ngan pertubuhan Rufaqa',pengasasnya lak Ashaari,yang ketua Arqam dulu kala ....ermm..patut la pun...



lagu2 dioghang ni leh ar tahan..wat halwa telinga,wat untuk lenakan diri pun boleh..ehehe..sekali dengar suara cam budak lelaki,tapi muslimah rupanya...erm,lagu dioghang ni ada tema tersendiri..cintai Tuhan kasihi Manusia..lebey kurang camtu la..tapi kan,sume lagu letak Tuhan,Tuhan..kenapa tak letak je kalimah Allah..Tuhan tu general sangat..bukan apa,dari Rufaqa' sampai la kepada Mawaddah ni,Tuhan je disebut(majoriti) tak kira la dalam ucapan ke artikel ke..malu pulak nak sebut nama Allah terus...huhu...-kata2 seorang sahabat la..

sebenarnya suka jugak ikuti perkembangan dioghang ni..tapi bila tau ada kaitan ngan Rufaqa' ,terus hilang semangat...ermm...
apapun,dengar dioghang lagu dioghang x salah asalkan niat baik n tak lalai..bagi ana la..pergi konsert Mawaddah lebih baik dari pergi konsert bawah ni...huhh!!!



ana pun x paham la apsal kerajaan gi support penganjuran konsert terukz camni yang berselindung atas nama global aid tsunami-force of nature yang duk dihuhahuha kat tv tuh..cam takde rasa insaf lagi ke ngan kejadian buruk tu..huhu~ Islam Hadhari memang betul2 hadhari ....=P
konsert tu dikatakan start 7 malam..kalu PM datang,maybe pukul 8 lebih..tapi audience sume mesti nak rebut tempat best kan..n kalu nak tempat best,mesti la datang awal..agak2nya pukul berapa la ye dioghang(remaja kebanyakannya) tu datang ke konsert ni ?
solat letak kat mane ntah ..agaknya dioghang tu bawak skali sejadah ngan telekung,jemaah kat depan stage sana...~huhu...
-beginilah bangsa ku...

hmm,takde apa dah..semalam terbaca satu artikel dr weblog seorang hamba Allah tu,kandungan yg titlenya -pergaulan muda mudi dalam internet - ..urm,bila baca tuh,rasa bersalah pasal memang kena dengan diri ni...huhu..,so,baca n pikir2kanlah...

Posted at 10:54 am by sahabat_amin

khairisza othman
May 23, 2007   12:21 AM PDT
 
kalimah ALLAH adalah sebahagian nama bagi Tuhan, manakala perkataan Tuhan\ar-rab(bhsa arab) adalah umum yg boleh diterima oleh semua agama walaupun agama tersebut x mempercayai tuhan yg se-benar2nya adalah ALLAH. Bagi kita yg beragama Islam wajib percaya bahawa tuhan adalah satu. sesape yg kata tuhan ada banyak maka rosaklahlah akidahnya. Jadi perkataan tuhan yg menjadi pilihan kumpulan mawaddah dlm mnyampaikan dakwah adalah sangat sesuai dan dpt dterima semua agama.
suhaiza
May 3, 2007   03:57 PM PDT
 
hmmm....mawaddah...
ok gak..
ok la dari group nasyid yang lain...
hidup mawaddah....
khairul_fs
March 22, 2007   05:11 AM PDT
 
kata2 pertama..sy sokong mawaddah..
pembawakan yg baik dalam memperjuangkn agama Allah Ta'ala ini..satu dr usaha dakwah..cuma harap ahli2 mawaddah tu sendiri dpt menjadi contoh buat ikutan remaja2 lain...
camner pun sy jg sokong cadangan supaya mengunakn kalimah "ALLAH" lebih drpd kalimah "tuhan"...
perlulah bg kita sebagai hamba-Nya utk mengagungkn kalimah AllAH itu..
Semoga usaha kalian diredhai Allah Ta'ala..
mantera
March 21, 2007   10:45 PM PDT
 
harap mawaddah dapat memperbanyakkan lagi lagu2 nasyid berunsur keTuhanan dan dapat tingkatkan mutu penyampaian iaitu dari segi musik dan persembahannya ... kami sokong dengan doa....insyaallah
J3D
February 4, 2007   04:38 PM PST
 
ader gak remaja zaman skang yang nakkan ISLAM. tersentuh.......!!!
noraini
December 31, 2006   09:30 PM PST
 
jangan merosakkan bahasa melayu dengan menulis singkatan bahasa sms. kalau macam tu lah kamu perlakukan kepada bahasa melayu, bayangkan kalau orang mula menulis singkatan kepada bahasa arab. tentu rosak. jangan malas.
Name
December 31, 2006   09:29 PM PST
 
jangan merosakkan bahasa melayu dengan menulis singkatan bahasa sms. kalau macam tu lah kamu perlakukan kepada bahasa melayu, bayangkan kalau orang mula menulis singkatan kepada bahasa arab. tentu rosak. jangan malas.
wawa
December 15, 2006   12:54 PM PST
 
sy memang bangga dgn kumpulan mawaddah coz dpt memperjuagkan islam...
an
November 17, 2006   11:25 AM PST
 
mawaddah..hum walupun aq xknl rapat dgn drg, tp dr penglihatan mata & rasa ati aq ni, drg blh tahan wat..!i aq yg huruhara jiwa ni dngr nasyid drg cair beb..mbe2 aq yg terejal 2 pun leh dpt hidayah ke-2 d buat nye ble dngr nasyid drg..aq x backup mwdh,ini apa yg aq nmpk la ttg kewujudan drg ni..he3x..
ha, psl sebutan Tuhan 2, i2 kn umum dok, so nasyid yg drg bwk ni utk sume..xkira kaum.. pendpt aq la kn yg buduh2 ni.. pape pon aq rs aq da jatuh cinte kt nasyid drg.. ..hikhikhik . daaa...
islamiah
December 12, 2005   02:50 PM PST
 
a.kum saya ingin memberi pendapt mengni kump mawaddh wlupun mereka ini perempuan tapi mrek dan buat banyk show bkn dlam negara shj tpi luar negara.pencapaian kump ii lbh cemerlng drpd kump nasyis yang lain n penyanyi yang lain.k tuhan cinta agung.
puteri ikwa
September 1, 2005   04:17 PM PDT
 
WALAUPUN LAGU MAWADDAH BG ORG X SESEDAP MANA TAPI LAGU YANG DISMPAIKAN DPT MENENANGKAN JIWA YANG SEDANG DAHAGAKAN HIBURAN YANG MEMBAW KITA KEMBLI KEPAD TUHN
diella
July 29, 2005   06:02 PM PDT
 
saya adalah bekas student kat sana..rasanye x perlu la nak d bg tau kan ...tapi apakah yang d gambarkan oleh para2 ahli mawaddah x bg bukti contoh untuk ikutan para remaja masa kini..
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Mohd Hazimin Harun





Arkib Blog



Laman Blog Baharu



-- Anda Pengunjung Ke --






rss feed