Friday, February 18, 2005
kali ni punya...(^_^)


Assalamu'alaikum warahmatullah ...

Setinggi2 kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi ,selawat salam buat junjungan mulia Baginda Nabi s.a.w. serta doa kesejahteraan buat umat muslimin seluruhnya,agar dalam limpahan rahmat dan barakah-Nya.
lebih seminggu tak mengisi ruangan blog ni...nak buat cam mane,banyak perkara yang tak boleh dielakkan..tugasan sehari2 tak pernah takde..huhu..sabar2..kepada yang bukak laman blog ni ,ana mitak maaf banyak2..walaupun tak ramai..sekurang2nya ada jugak la yang sabar membaca penulisan budak tak matang nie...~eheh..

Sayonara Bro !! ~ 

Selasa lepas...ana wa usrati [my family] berangkat ke KLIA nak gi iringi pemergian my bro ...ya akh..cam nak gi selama2nya lak..!hishh..bukan la,menghantar abang ana yang satu2nya kat dunia ni berangkat ke negara matahari terbit..Jepun..huhu..bestnya ko,Wwan..ehehe,duk sana tuh pandai2 la bawak diri...ingat Tuhan,keluarga.....my advice =)
pepun,semoga success la ek study sana..nanti la..kalu dah cuci pic yg latest tuh,antar la nanti..(eh,die bace ke dok mende ana tulih nie..hihi..)

MTQNT -- 3 pergi,sorang lagi ..??

Rabu,16 Februari - kemasukan penuntut baru institut tahfiz al-Quran padang midin..pelajar SHAMS Alhamdulillah,kesemua dapat tawaran ke sana..Tarmizi dan Ikram hakim panggilan pertama ,manakala Amir Aysraf lak calon menunggu,lapor diri kelmarin..Alhamdulillah,tahun ni boleh dikatakan tahun ramai pelajar SHAMS yang pergi..biasanya sorang je setiap tahun..
err..mana sorang lagi ..??kata 4 orang yang dapat...
huhuhu~....
bila dapat tanak pergi pulak...dulu susah2 gi ujian ngan interview..ingat senang nak masuk sane..beratus orang dr seluruh Terengganu yang nak masuk sana...huh !
-bila dengar orang kater camtu...rase cam bersalah pulak..ader jugak yang kata ni saja2 jer..nak main2 je..ade kate kufur nikmat la,rugi gile la...ehehe..tuh sumer kata sahabat2 ana..huhu..pedihh jugak ati ni bila orang kater camtu..bila renung2 balik betul jugak kata dioghang.. cakap dioghang tu dgn nada gura jer..dah kenal sangat ler my frenz..tapi memang betul2 'kene'  ana nie bila orang sound camtu...yelah kan..sebelum dapat surat tawaran tu lagi orang dah tau 3 orang SHAMSian yang terpilih ..heboh jugak la di kalangan kawan2 nie..tup2 sorang tak pergi,dan sorang itu ialah = AKU.


Maahad Tahfiz al-Quran Negeri Terengganu....pandangan dari blok tepi sekali..

huhu...actually..memang hati ni begitu syukur sangat bila terima surat tuh...terharu sangat2..impian akan masuk ke sana tercapai jugak..kiranya kat dalam kepala dah terbayang macam2 bila masuk sana...Alhamdulillah2..tapi dalam masa yang sama,hati ni masih keliru;SHAMS or MTQNT...?
sebenarnya sayang jugak nak tinggal sekolah yang best nie...tapi kan,MTQNT tu memang berhajat sangat ..argh..!! dalam duk pening2 tu..mari pulak beberapa orang sahabat yang 'prihatin'..nasihat kat ana...tumpuan lebih pada SPM dulu..lagipun,state government punya payah sikit bila masuk U nanti..lain la DarulQuran,terjamin lagi..hmmmm..
pastu,pakcik ana yang baik sorang ni,bagitau biarlah stay kat SHAMS dulu..ma ngan abah pun same jugak kater...tapi dalam hati.....keliru ...!!

sekarang...3 hari dah pun berlalu..menyesal pun tak guna dah.Allah jadikan sesuatu itu ada hikmah di sebaliknya... pedulilah apa orang kata..yang penting,pilihan yang dibuat adalah yang terbaik..berkat istikharah,SHAMS masih menjadik pilihan..insyaAllah,kalau berkesempatan mencuba kepada DarulQuran lepas SPM...insyaAllah,pengalaman pertama ni dijadikan panduan kelak...yang paling penting,semangat tu mesti ada,semangat nak menghafaz Al-Quran mesti sentiasa mekar dalam diri..itu yang utama..
kepada sahabat2 ana yang dah pun berada kat sana..teruskan perjuangan kalian dalam emmbentuk diri menjadi seorang huffaz..semangat bagus macam ni jarang ada dalam diri remaja muslim sekarang..insyaAllah,kalian kan berjaya..(eh,dioghang baca ke tak nie..?)
teringat gurauan sahabat ana sorang ni "bila jadik hafiz tuh bagi la syafaat kat ana satu.." eheh..macam2 la ko.P-zie....

ok la...setakat ni dulu la..aa,sebelum terlupa,ni just nak bagi anjuran jer kat ikhwah akhawat..esok 10 muharam..so,sunat untuk kita berpuasa esok..banyak hadith2 yang menerangkan fadhilat puasa 10 muharam...peace ! =)
WASSALAM.

Posted at 05:38 pm by sahabat_amin

muhaimen
May 2, 2010   10:36 PM PDT
 
salam...percakapan melambangkan diri seseorang individu itu,jadi dengan mengatakan budak2 tahfiz itu syaitan....adalah satu sifat manusia yang tidak berakhlaq.masakan orang yang menghafal al quran dipanggil syaitan...memanglah setiap manusia ada kelemahan, walaupun yang belajar dalam bidang agama,bukan semuanya sempurna...dah nama nya manusia...jadi berkata2 lah dengan perkataan yang baik supaya kita menjadi insan yang baik..
muhaimen
May 2, 2010   10:35 PM PDT
 
salam...percakapan melambangkan diri seseorang individu itu,jadi dengan mengatakan budak2 tahfiz itu syaitan....adalah satu sifat manusia yang tidak berakhlaq.masakan orang yang menghafal al quran dipanggil syaitan...memanglah setiap manusia ada kelemahan, walaupun yang belajar dalam bidang agama,bukan semuanya sempurna...dah nama nya manusia...jadi berkata2 lah dengan perkataan yang baik supaya kita menjadi insan yang baik..
BUDAK RONG CHENOK
September 25, 2006   02:37 AM PDT
 
sape2 yg penah jd pljr al-balaghulmubin ade x korg jmpe ust mat
HAMBA YG TERKILAN
June 9, 2006   01:34 AM PDT
 
ASSALAMUALAIKUM.SAYA MERUPAKAN SALAH SEORANAG ANAK KEPADA SEORANG PENDIDIK D SEKOLAH MEN ISLAM AL AMIN GOMBAK AMAT SEDIH MELIHAT LUAHAN HATI KALIAN SEMUA.BUKAN SEMUA BUDAK TAHFIZ BAIK DAN TAK JUGA SEMUA NYE JAHAT.JADI KITA TAK BOLEH MENGATAKAN SEMUA BDK TAHFIZ TU SETAN.CUBA KALAU KALIAN YG DI KATAKAN SETAN.APAKAH PERASAAN KALIAN..MARAH?MACAM 2 JUGAK LAH DIORANG RASA.INILAH YG DIKATAKAN KRN NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA.TUNJUKKAN AKHLAK DAN SAHSIAH YG BAIK KERANA KAMU SEMUA MEWAKILI SEKOLAH YANG DIANGGAP BERAKHLAK MULIA....ALHAMDULILLAH
HAMBA YG TERKILAN
June 9, 2006   01:33 AM PDT
 
ASSALAMUALAIKUM.SAYA MERUPAKAN SALAH SEORANAG ANAK KEPADA SEORANG PENDIDIK D SEKOLAH MEN ISLAM AL AMIN GOMBAK AMAT SEDIH MELIHAT LUAHAN HATI KALIAN SEMUA.BUKAN SEMUA BUDAK TAHFIZ BAIK DAN TAK JUGA SEMUA NYE JAHAT.JADI KITA TAK BOLEH MENGATAKAN SEMUA BDK TAHFIZ TU SETAN.CUBA KALAU KALIAN YG DI KATAKAN SETAN.APAKAH PERASAAN KALIAN..MARAH?MACAM 2 JUGAK LAH DIORANG RASA.INILAH YG DIKATAKAN KRN NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA.TUNJUKKAN AKHLAK DAN SAHSIAH YG BAIK KERANA KAMU SEMUA MEWAKILI SEKOLAH YANG DIANGGAP BERAKHLAK MULIA....ALHAMDULILLAH
solehah_mtant
March 15, 2006   11:41 AM PST
 
Assalamualaikum...
Belajar kat mana2 pun ada kelebihan dan kekurangan,hanya kita yang menentukan ia baik atau buruk.Yang penting niat kita untuk menuntut ilmu LILLAH,untuk menegakkan Islam yang semakin tertindas.Kitalah pejuang Agama Allah jgn harapkan orang lain.Islah diri dan orang lain.Kepada para hafiz/hafizah jagalah Al-Quran,ramai orang luar sana mengharapkan kita.tugas kita teramat berat.Sedarlah wahai jundul muslimin....wassalam
solehah_mtant
March 15, 2006   11:41 AM PST
 
Assalamualaikum...
Belajar kat mana2 pun ada kelebihan dan kekurangan,hanya kita yang menentukan ia baik atau buruk.Yang penting niat kita untuk menuntut ilmu LILLAH,untuk menegakkan Islam yang semakin tertindas.Kitalah pejuang Agama Allah jgn harapkan orang lain.Islah diri dan orang lain.Kepada para hafiz/hafizah jagalah Al-Quran,ramai orang luar sana mengharapkan kita.tugas kita teramat berat.Sedarlah wahai jundul muslimin....wassalam
..............................
March 13, 2006   07:58 PM PST
 
JUST GO TO HELLLLLL!!!!!!
hamba ALLAH
March 13, 2006   07:56 PM PST
 
AI LI>>>>>AI LI>>>>>AI LI>>>>>>POYOOOOOOO.........
SHISRAY
March 13, 2006   05:31 PM PST
 
WEI!AKU SOKONG DENGAN KATE2 AWAK TUH....MEMANG DAH BENAR BUDAK2 TAHFIZ TUHH BERTOPENGKAN SYAITAN
nurul ai li
December 25, 2005   05:59 PM PST
 
askum..ana pelaja smiaag amat berbangga dgn sekolah tersebut,walaupun ana br tahun pertama di sana ttp ana berbangga dgn ajaran n pelajaran yg guru2 disana..alhamdullilah,,ana br belajar disana ttp byk pengajaran dr sudud sosial..n ana hope ana akan habiskan sehingga ke form 5..ustaz hj hasni begitu ambil berat terhadap kami..ana mmg berbangga..ana juga bersyukur kerana ana dpt menyambung jenerasi2 dr ana darjah 1 hingga form 1 ana akan menjaga nama baik skolah al-amin gombak..pelajaran yg ana plg suke ialah..bahasa arab n al-quraan..sehingga ana dpt membantu ibu n ayah ana yg br memeluk agama islam..dan ana juga dpt mengajar ramai org dewasa yg br memeluk agama islam..n ana ttp bersyukur kerana ibu ana memberi peluang ana belajar d sana..insyaallah ana bercite2 ign membuka kelas bahasa arab n al-quraan ls tmt f 5 nanti insyaalah..dr nurul ai li f 1 urwah..generasi ke 15...
Name Ikhwan
December 1, 2005   11:31 AM PST
 
assalamualaikum....semua warga mtant.ana nik royak kat ni...ialah supaya warga tahfiz yang memang semua hafal quran...jaga betul2 quran tu..bukan setakan ulang tapi kena amal ye..dan sentiasa menjadi pendokong agama Alla.Jagn sesekali menyokong atau mendokong perjuangan thohgut...wassalam...Salam uhkwah kepada wan Salman...Ikram...mustaqim..Hatta...fallah..solahuddin...dan semua warga maahad
fadhli_mtant
October 6, 2005   10:21 AM PDT
 
sbenarnya manusia semuanya sama, ada yg baik & ada yg jahat(x okey) terpulanglah kpd individu tersebut nk bertopengkn setan @ berperangai malaikat...x kiralah die tu budak tahfiz atau tidak...
fadhli_mtant
October 6, 2005   10:19 AM PDT
 
sbenarnya manusia semuanya sama, ada yg baik & ada yg jahat(x okey) terpulanglah kpd individu tersebut nk bertopengkn setan @ berperangai malaikat...x kiralah die tu budak tahfiz atau tidak...
rinie
September 26, 2005   10:30 AM PDT
 
tak sumenye bdk tahfiz b'topengkan setan!...... :)
shisray
August 11, 2005   06:27 PM PDT
 
SORI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SORI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!COMMENT ANA TADI...ASTAGHFIRULLAH...
shisray
August 11, 2005   06:23 PM PDT
 
takderk ape-ape komen cume nak kate satu jerk!sebelo tuh ana nak cakap ana nie dari sekolah menengah islam al-amin gombak ok!!!kebanyakannye orang slalu kate yang klu budak tahfiz mesti budaknnyer baik-baik.. tapi ana x rase pon macam tuh. bagi pendapat ana orang yang tahfiz tulah budak yang bertopengkan "setan".so, jgn marahlah budak tahfiz yang bacer nie...i just want to comment ok!!!!
ida
August 10, 2005   09:30 PM PDT
 
belajar elok2
buat betul betul....insyaallah berjaya
ida
August 10, 2005   09:28 PM PDT
 
akum.........
kagum ler dgn die nie
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Mohd Hazimin Harun





Arkib Blog



Laman Blog Baharu



-- Anda Pengunjung Ke --






rss feed