Monday, November 01, 2004
Nuzul Al-Quran


Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat ku lalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan
Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya
Dengan sabar

Ku memohon pada Tuhan
Diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan
Diterima amalan

Selangkah demi selangkah
Dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua..


Assalamualaikum warahmatullah..
Ramadhan kareem....! hihi,Alhamdulillah dah masuk hari ke-18 kita menjalani ibadah fardhu puasa pada hari ini.Dah beberapa hari tak taip blog,rasa dah macam berminggu-minggu (eceh...!!).

Nah,letak lirik lagu kat atas ni ;my favourite song time bulan puasa.Satu lagi lagu yang best pasal Ramadhan,kalau tak silap nyanyian Amir.Takpelah,lain kali try letak lirik lagu tu.

NUZUL QURAN

Semalam,17 ramadhan berlakunya peristiwa yang begitu penting dalam Islam ; turunnya Al-Quran.Justeru itu,ditekankan bagi seorang muslim yang mengharap rahmat Allah dan takut akan seksa-Nya untuk memperbanyakkan bacaan Al-Quran pada bulan Ramadhan dan juga bulan-bulan lain untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT, mengharap redha-Nya dan memperoleh keutamaan dan pahala daripada-Nya.

Allah telah menjamin bagi siapa yang membaca Al-Quran dan mengamalkan isi kandungannya tidak akan tersesat di dunia dan tidak celaka di akhirat, dengan firman-Nya
" Maka barangsiapa yang mengikuti petunjuk-Ku, ia tidak akan sesat dan tidak akan celaka. " (Thaha:123).

Sabda Rasulullah SAW :
"Bacalah Al-Qur'an, karena ia akan datang pada hari Kiamat sebagai pemberi syafa'at bagi pembacanya. "                              (HR. Muslim dari Abu Umamah).

Dari Ibnu Mas'ud r.a., katanya : Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa membaca satu huruf dari kitab Allah maka baginya satu kebaikan, dan satu kebaikan itu dibalas sepuluh ganda. Aku tidak mengatakan alif lam mim itu satu huruf; tetapi alif satu huruf; lam satu huruf dan mim satu huruf. "
(HR.At-Tirmidzi, katanya: hadith hasan sahih).

Dari Aisyah r.a, katanya : Nabi SAW bersabda :
"Orang yang membaca Al-Quran dengan mahir adalah bersama para malaikat yang mulia lagi taat, sedangkan orang yang membaca Al-Quran dengan tergagap dan susah membacanya baginya dua pahala. "
(Hadith Muttafaqun 'Alaih).
Dua pahala, bermaksud pahala membaca dan pahala susah payahnya.

Tentang keutamaan berkumpul di masjid-masjid untuk bertadarus Al-Quran, Rasulullah SAW bersabda :
“Tidaklah berkumpul suatu kaum di salah satu rumah Allah seraya membaca kitab Allah dan mempelajarinya di antara mereka, kecuali turunlah ketenangan ke atas mereka, serta mereka diliputi rahmat, dikerumuni para malaikat dan disebut-sebut oleh Allah kepada para malaikat di hadapan-Nya. " (HR. Muslim).

(Info hadtih dipetik dari blog akh Mokhzani)

Seharuslah kita untuk memperbanyak amalan mentadabbur Al-Quran di bulan ini,yakni membaca,meneliti,memahami serta menghayati setiap ayat Al-Quran yang kita baca.

Berusahalah untuk cuba khatamkan Al-Quran pada bulan Ramadhan dan turut serta dalam aktiviti tadarus Al-Quran yang di dalamnya boleh belajar dan baiki serba kekurangan dan kelemahan dalam bacaan kita,Insya-Allah.

Usah biarkan Ramadhan berlalu tanpa sebarang pengisian yang melibatkan Al-Quran kerana sesungguhnya Ramadhan itu bulan turunnya kitab suci panduan umat Islam seluruh dunia;AL-QURAN KARIM.
 Wassalam.


Posted at 03:01 pm by sahabat_amin

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Mohd Hazimin Harun





Arkib Blog



Laman Blog Baharu



-- Anda Pengunjung Ke --






rss feed